Prof. Dr. Thomas Szasz

 
 
Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért társalapítója
 
 
szaszt2001Dr. Thomas Szasz a New York-i Egyetem Egészségtudományi Központjának pszichiátria professzora, a Cato Institute adjunktusa, és az Amerikai Pszichiátriai Társaság életre szóló tagja volt.
 

Valószínűleg ő a világ vezető kritikusa a pszichiátria erkölcsi és tudományos alapjait tekintve. Több mint harmincöt könyvet írt a témában, kezdve Az elmebetegség mítosza cíművel – ez a könyv ötven évvel ezelőtt alapjaiban rengette meg a pszichiátria világát.

Elkövetkező könyvei – többek között Az őrültség melegágya és A terápiás állam című könyvek – a pszichiátriai szakma leleplezéséről és a vele kapcsolatos erkölcsi és tudományos alapok teljes hiányáról szólnak. Könyveit a huszadik és huszonegyedik század legbefolyásosabb művei között tartják számon az orvostudomány, a jog és a társadalomtudományok vezető személyiségei. Művei mindmáig rendkívüli befolyást gyakorolnak a betegségekről, viselkedésről, szabadságról, igazságszolgáltatásról és felelősségről alkotott elképzeléseinkre. A The Journal of Psychiatry & Law szerint „Freud óta nem volt más, aki nagyobb hatást gyakorolt volna a pszichiátria tényleges gyakorlatára ebben az országban.”
 
1969-ben Dr. Szasz az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) alapító tagja lett, és ezt mondta a szervezetről: „A CCHR minden tiszteletünket megérdemli azon okból kifolyólag, hogy az emberiség történelme során ez az első olyan szervezet, amely politikai, társadalmi és nemzetközi szinten emel szót a pszichiátria ellen. Erre ezelőtt még nem volt példa az emberiség történelmében.”