a pszichiátriai terror sztár áldozata

Az 1960-as években oly népszerű ausztrál rockegyüttes, az Easybeats frontemberéről, Stevie Wright-ról kevésbé köztudott, hogy karrierjét a pszichiátriai mélyalvás-kezelés tette tönkre. Az ellentmondásos és sokakat megnyomorító kezelést végül betiltották Ausztráliában. Stevie Wright és bandája olyan sikerdalokat mondhatott magáénak, mint a She’s So Fine vagy a számos feldolgozást megért Friday On My Mind. Már 18 éves korában biztos volt, hogy Wright-ból nemzetközi sztár lesz.

 

Ám 21 éves korában a hírnévnek vége lett; az együttes feloszlott. Wright rászokott a heroinra. A Sydney külvárosában fekvő chelmsfordi pszichiátriai kórházba utalták be „mélyalvás”-kezelésre, amelynek során a pácienseknek altató- és nyugtatószerek keverékével akár három hétig is tartó eszméletvesztést okoztak, miközben sorozatos elektrosokk-kezelésnek vetették alá őket.

Amikor Stevie Wright két hét után magához tért, agya a 14 elektrosokktól annyira megrongálódott, hogy egyetlen dalt sem tudott írni az elkövetkező 10 év alatt. Tulajdonképpen sohasem tudta visszanyerni korábbi kreatív képességeit. Wright később állami támogatásból, leszázalékoltként kényszerült élni.

Nem Stevie Wright volt a chelmsfordi pszichiátriai kórház és annak vezetője, Dr. Harry Bailey egyetlen áldozata. Számos páciens károsodott aggyal, tüdőgyulladással, testükben vérrögökkel és visszafordíthatatlanul megváltozott személyiséggel tértek magukhoz. Mások sohasem ébredtek fel: 48 ember meghalt.

A rémálomnak 1979-ben lett vége: az áldozatok felléptek az intézettel szemben és állami vizsgálat vette kezdetét. A mélyalvás-kezelést betiltották, túlélőinek kártérítést fizettek és az intézetet bezárták. Harry Bailey úgy menekült el áldozatai elől, hogy öngyilkos lett. Ennek ellenére a kezelés módosított formáit ma is alkalmazzák más országokban (például Dél-Afrikában), illetve kábítószer-függés elleni „gyógymód” gyanánt.

Stevie Wright, aki december 20-án ünnepli 68. születésnapját, és aki a pszichiátriai rombolás nélkül talán nemzetközi rocklegenda lehetett volna, ma már visszavonultan él Ausztráliában.