eroszak1A Merényi Kórház pszichiátriai osztályával kapcsolatban az utóbbi időben bizarr dolgok kerültek napvilágra: az ott végzett ombudsmani vizsgálat riasztó higiéniás és emberi jogi állapotokat tárt fel, ráadásul nemrég az egyik páciens agyonverte betegtársát, majd néhány nappal később egy másik kezelt az ablakon vetette ki magát. A fenntartó sokmilliónyi támogatás belepumpálásával igyekszik javítani az osztály lesújtó fizikai körülményein, ám arról kevesebb szó esik, hogy az embertelen vagy megalázó bánásmódot a pénz nem fogja megoldani.

Még kevesebb szó esik arról az egyre nyilvánvalóbb tényről, hogy a pszichiátriákon használt tudatmódosító szerek okai lehetnek a páciensek agresszív viselkedésének. Erről jelentetett meg a napokban új jelentést egy magyar emberjogi szervezet. 

Meg lehet javítani a beázott plafont, a szeméremérzetet sértő zuhanyzókat, a piszkos vécéket, a télen is szelelő ablakokat, ám az ombudsmani vizsgálat nem csupán a fizikai körülményeket találta aggályosnak. Az Alapvető Jogok Biztosának jelentése kitért a kezeltekkel történő hanyag vagy embertelen bánásmódra, a megalázó kikötözésekre is, ezeket viszont pénzzel nem lehet megoldani. Nem véletlen, hogy az Ombudsman a zárt részleg végleges bezárását javasolta. 

A Merényi Kórház pszichiátriáján történtek kapcsán sajnos kevés szó esett arról, hogy maguk a pszichiátriai kezelések hogyan járulhatnak hozzá a páciensek kiszámíthatatlan magatartásához vagy agresszív viselkedéséhez. Szakmai körökben ugyanis egyre közismertebb tény, hogy a legújabb vizsgálatok szerint a pszichiátriai osztályokon használatos erős tudatmódosító szerek (például antidepresszánsok, antipszichotikumok) bizony fokozhatják az erőszakos viselkedés vagy akár az öngyilkossági késztetések kockázatát – aminek a fele sem tréfa. Szomorú bizonyíték, hogy a média rendszeresen számol be olyan esetekről, amikor átlagemberek pszichiátriai kezelést követően vadulnak meg és törnek sokszor éppen családjuk, szeretteik életére. 

Erről a témáról adott ki jelentést a napokban az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű szervezet – amely kimondottan a pszichiátriákon történő visszaélések feltárásával foglalkozik – A pszichiátriai kezelések és az erőszak terjedése társadalmunkban címmel. A kiadvány bemutatja a hivatalos magyar gyógyszerelőiratok által is közölt mellékhatásokat, felsorolja a Magyarországon történt ámokfutások eseteit, listázza azokat a hatósági figyelmeztetéseket, amelyek a szörnyű mellékhatásokra hívják fel a lakosság vagy az orvosok figyelmét – és még számos más, a témához kapcsolódó adatot. 

A kiadvány letölthető szervezetünk honlapjáról:

Pszichiátriai kezelések és az erőszak