Depresszió - A megalázó bánásmód nem pénzkérdésA napokban látott napvilágot az Alapvető Jogok Biztosának jelentése, amely a Merényi Gusztáv Kórház zárt pszichiátriai osztályán végzett vizsgálat eredményéről számol be. A vizsgálat a megalázó, embertelen bánásmóddal kapcsolatos döbbenetes visszaéléseket tárt fel. Bár a szakma ezeket igyekszik az erőforrások hiányának következményeként beállítani, a megalázó bánásmód nem pénz kérdése – ráadásul, úgy tűnik, a feltárt visszaélések sajnos nem egyediek.

Megengedhetetlen higiénés körülmények, indokolatlan fizikai korlátozások, a szeméremérzet figyelmen kívül hagyása, a betegjogok rendszeres elhanyagolása – ilyen és ehhez hasonló megállapításokra jutott a nyilvánosság előtt is nagy vihart kavart ombudsmani jelentés. Nem véletlen, hogy az alapjogi biztos ajánlásai között az első helyen szerepel: zárják be a pszichiátriai osztály zárt részlegét, mert nem alkalmas egészségügyi szolgáltatás ellátására.

A fenntartó a sajtóhírek szerint igyekszik a felújításhoz szükséges mintegy 30-40 millió forintot biztosítani. Nem kérdés, hogy a beázó mennyezetet, a folyosón úszó szennyvizet, a télen sem záró ablakokat, az ajtó nélküli, lepusztult vécéket és zuhanyzókat rendbe kell tenni, ám mindez az olvasóban könnyen azt az érzést kelti: pénzzel meg lehet oldani mindazokat a botrányos állapotokat, amelyeket az előzetes bejelentés nélküli ombudsmani vizsgálat talált a zárt osztályon.

Valójában az osztályon kezeltek kiszolgáltatott állapotát, a kétséges indokoltságú kikötözéseket, a magántulajdonhoz való jog megsértését semmilyen, a pszichiátriai osztályba pumpált pénz nem fogja megoldani, hiszen - úgy tűnik - a kényszer, a páciensek alsóbbrendű lényekként való kezelése napjaink pszichiátriai rendszerének sajátja. Egy emberjogi szervezet, amely kifejezetten a pszichiátriákon történő visszaélések feltárásával foglalkozik, számos hasonló, szomorú esettel találkozott már húszéves jogvédő munkája során – az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért tapasztalatai szerint az indokolatlan pszichiátriai kényszerbeszállítások, a gondoskodás helyetti legyógyszerezés, a páciensek kikötözése rendszeres jelenségek napjaink pszichiátriai rendszerében.

Ezek megoldása elsősorban nem pénzt igényel, hanem radikális, rendszerszintű változtatásokat.