architecture 908851 1920A frankfurti vasútállomáson lökött a vonat alá egy édesanyát és nyolcéves fiát egy Eritreából Svájcba áttelepült férfi hétfőn. Az anya megúszta, de a fiút halálra gázolta a beérkező vonat. Az indíték ismeretlen, a férfi „példás hátterű” bevándorló volt. Ám az ügy kísérteties párhuzamot mutat a 2014-es, Budapesten történt combinós gyilkossággal.

Újabb tragédia, amelyre látszólag nincs magyarázat. Az afrikai, ortodox keresztény férfi 2006-ban érkezett Svájcba, menedékjogot kapott, és a hatóságok szerint azóta példásan integrálódott a társadalomba. Most mégis embert ölt. Miért?

A társadalom gyászol, a hatóságok pedig ismét – mint hasonló esetekben általában – biztonsági szigorításokat fontolgatnak. Ám a híradásokban feltűnik valami, ami nagyon is magyarázhatja az értelmetlenül erőszakos cselekményt, és ami furcsa hasonlóságot mutat a néhány évvel ezelőtti combinós gyilkossághoz.

Az Associated Press híradása szerint az eritreai férfi az utóbbi időben pszichiátriai kezelés alatt állt. Ha pedig pszichiátriai kezelés, akkor szinte biztosra vehető az is, hogy a férfi pszichiátriai szereket szedett. Ezekről pedig régóta jól ismert tény, hogy bizonyos típusaik kifejezetten kiválthatják az erőszakos viselkedést mellékhatásként. Olyannyira, hogy az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA kötelezően elrendelte, hogy bizonyos antidepresszánsok dobozán ezt a veszélyt vastag fekete keretben kell feltüntetni – mint a cigarettásdobozok oldalán.

Kísértetiesen hasonló volt a helyzet a 2014-ben történt combinós gyilkosság esetében is. Az elkövető, A. Áron, akit több napos pszichiátriai kezelés után engedtek ki a János kórházból, kiengedése másnapján a Margit híd budai hídfőjének villamosmegállójában a beérkező villamos alá rúgott egy idős asszonyt, aki belehalt a sérüléseibe. Itt is pszichiátriai kezelés volt a tragédia közvetlen előzménye.

Az is kiderült: nem a frankfurti volt az első ilyen eset Németországban. A Hirado.hu információi szerint január végén Nürnbergben három fiatalt löktek a vonat elé, ketten közülük meghaltak. Márciusban Berlinben egy 34 éves férfit egy ismeretlen támadó a sínek közé lökött; a férfinak eltört a nyakcsigolyája. Másfél hete Duisburg közelében egy támadó egy 34 éves nőt lökött a sínekre, aki belehalt sérüléseibe.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű emberjogi szervezet hazai csoportja szerint mostanra már túl sok brutális, értelmetlen gyilkosság köthető a mellékhatásként erőszakot okozó pszichiátriai szerek szedéséhez, ezért éppen itt lenne az ideje, hogy az ilyen esetekben a kezelő pszichiáter felelősségét is megvizsgálják.