Michael Mantenuto öngyilkos lettA híradások szerint Mantenuto, aki a 2004-es filmben Kurt Russell mellett szerepelt – az amerikai olimpiai hokicsapat egyik tagját alakította –, majd 2008-ban Matthew McConaughey és Woody Harrelson oldalán játszott a Hullámok ördöge című filmben, színészkarrierje befejeztével belépett a hadseregbe, ahol a különleges erőknél vállalt szolgálatot. Vajon mi ösztökél egy sikeres, nős, kétgyermekes, életerős ifjút, hogy önkezével vessen véget életének?

E tekintetben csupán találgatásokba bocsátkozhatunk, ám óhatatlanul felsejlik egy olyan lehetőség, amelyet számos fiatal katona öngyilkosságával kapcsolatba hoztak már – így egyáltalán nem lenne meglepő, ha kiderülne, hogy Mantenuto is ennek esett áldozatául.

A statisztikák szerint az amerikai katonáknak felírt tudatmódosító pszichiátriai szerek 2003 óta egyre emelkedő tendenciát mutatnak. Számos ilyen pszichiátriai szerről pedig ma már jól ismert, hogy mellékhatásként megnövekedett agressziót és öngyilkossági késztetést válthatnak ki.

Az adatok azt mutatják, hogy a háborús övezetekben szolgáló katonák nagyobb számban követnek el öngyilkosságot, mint ahányan harc közben vesztik életüket. Egyesek mindezt a háborús stresszre fogják, de az igazság az, hogy az öngyilkosságot elkövető amerikai katonák 85%-a soha nem vett részt harcban.

Egyre többször esik szó arról is, hogy a pszichiátria folyamatosan bővítgeti a „mentális betegségek” meghatározását, ami a katonáknál és veteránoknál felbukkanó „poszttraumás stressz zavar” esetében is megtörténik – az ilyen és hasonló diagnózisokat pedig szinte minden esetben valamilyen pszichiátriai szer felírása követi. Ezek a szerek azonban nem oldják meg a katonák lelki nehézségeinek okát, csupán kémiailag fedik el a tüneteket, miközben egészségüket súlyos kockázatnak tehetik ki. Ennek ellenére a pszichiátriai kezelésekre egyre többet költenek: a Pentagon évi mintegy 2 milliárd dollárt költ csak mentális egészségügyre, a Veteránok Hivatalának mentális egészségügyi költségvetése pedig a 2007-es alig 3 milliárdról 2014-re közel 7 milliárdra növekedett. Ám a rengeteg elköltött pénz ellenére a helyzet csak rosszabbodik.

A mentális egészségügy nemzetközi megfigyelő szervezete, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért erről a témáról: a katonák fölösleges pszichiátriai gyógyszerezéséről és az ezt követő, egyre növekvő öngyilkossági hullámról készített dokumentumfilmet A rejtett ellenség címmel, amely számos szakértővel és áldozattal készített interjún keresztül mutatja be, hol érhető tetten az a „rejtett ellenség”, amely több katona haláláért felelős, mint ahányan bevetésen vesztik életüket.

A film megtekinthető a nemzetközi szervezet honlapján – magyarul is –, a következő linken: Rejtett ellenség